Jaarverslag DLR: ‘De Letselschade Raad ook in toekomst onverminderd nodig’

Samenvatting:

‘2013 is een jaar met moed en vertrouwen geweest’, schrijft Aleid Wolfsen, voorzitter van het Platformoverleg, in het voorwoord van het Jaarverslag 2013 van De Letselschade Raad. Het onderlinge vertrouwen tussen de deelnemende organisaties maakte ook in 2013 de samenwerking mogelijk aan nodige en duurzame verbeteringen. Het jaarverslag 2013 geeft een overzicht van de activiteiten in 2013.

Jaarverslag 2013 De Letselschade Raad Persbericht De Letselschade Raad dd 22 mei 2014:

De toekomst tegemoet met de  borst vooruit

De Letselschade Raad ook in toekomst onverminderd nodig

‘2013 is een jaar met moed en vertrouwen geweest’, schrijft Aleid Wolfsen, voorzitter van het Platformoverleg, in het voorwoord van het Jaarverslag 2013 van De Letselschade Raad. Het onderlinge vertrouwen tussen de deelnemende organisaties maakte ook in 2013 de samenwerking mogelijk aan nodige en duurzame verbeteringen.

De bereikte resultaten hebben alle deelnemers de moed, de overtuiging en het enthousiasme gegeven om, ondanks de beperkte middelen en onzekere financiële positie, te blijven investeren in De Letselschade Raad. Het jaarverslag 2013 geeft een bondig overzicht van de activiteiten in 2013.

Blijvende dialoog
De Letselschade Raad vierde in 2013 zijn eerste lustrum. Vijf jaar na het besluit tot oprichting van de Raad als opvolger van het Nationaal Platform Personenschade is de motivatie voor de ketensamenwerking nog onverminderd groot. Tijdens een bezinningsbijeenkomst in april 2013 bleek dat het uitgangspunt voor alle deelnemers – leden van het Platformoverleg, het Bestuur en medewerkers van het Bureau – helder is: letselschadeslachtoffers verkeren in een kwetsbare positie; het is in ieders belang zaken goed te regelen.
Unaniem zijn de organisaties in het Platformoverleg van mening dat De Letselschade Raad nodig blijft. Zij zien de Raad als pater familias, hoeder en onderhouder van gedragsnormen en materiële normering, die als toezichthouder optreedt en desgewenst bemiddelt. De Raad is de spil van de samenwerking en slaat een brug tussen marktpartijen en organisaties van slachtoffers, patiënten en consumenten.

Implementatie GOMA
Een speerpunt voor de periode 2013 tot 2017 is de implementatie van de Gedragscode Openheid Medische Incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA). Het Actieplan GOMA startte vorig jaar met een congres, de instelling van een Register GOMA en een onderzoek naar de implementatie van de gedragscode binnen de ziekenhuiswereld en de letselschadepraktijk. De Letselschade Raad ondersteunt de implementatie met voorlichting, trainingen en het Register GOMA. Eind 2013 verstrekte het ministerie van VWS voor de periode 2014-2016 subsidie voor de uitvoering van het Actieplan GOMA.

Kwaliteitstoetsing
In 2013 werd de kwaliteitstoetsing van de ingeschrevenen in het Register GBL uitgebouwd. Opnieuw toetsten zij met behulp van een vragenlijst of hun handelen en bedrijfsvoering aansluiten bij de eisen van de Gedragscode Behandeling Letselschade. Daarnaast zijn de bezoekaudits van start gegaan. De Letselschade Raad streeft naar een cultuurverandering en ondersteunt dit streven op allerlei manieren, waaronder trainingen voor professionals en via de activiteiten van het Bemiddelingsloket.

Financiën
Hoewel het ministerie van VWS door het verstrekken van subsidie heeft laten blijken het belang van de werkzaamheden van De Letselschade Raad groot te vinden, is het ministerie van Veiligheid & Justitie begonnen met het afbouwen van zijn subsidie. Het voortbestaan van De Letselschade Raad is daardoor nog steeds een punt van zorg. Subsidie door V & J is essentieel voor de onafhankelijkheid van De Letselschade Raad en dus voor het draagvlak voor de vele activiteiten.

Over De Letselschade Raad
De Letselschade Raad wil de harmonie en duidelijkheid in de afhandeling van letselschade vergroten. Daarom wordt gestreefd naar een betere en meer persoonlijke bejegening van mensen met letselschade als gevolg van een ongeval, medisch incident of misdrijf, alsmede naar een verbetering van de technische aspecten van de schaderegeling.
De Letselschade Raad ontwikkelt gedragscodes en richtlijnen voor de vergoeding van schade, verzorgt voorlichting en training voor professionals uit de letselschadepraktijk en de gezondheidszorg, en ondersteunt slachtoffers en patiënten met voorlichting, advies en praktische hulp.
In het Platformoverleg van De Letselschade Raad zijn de volgende beroeps- en koepelorganisaties vertegenwoordigd:

·         ANWB

·         Slachtofferhulp Nederland

·         Verbond van Verzekeraars (rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekeraars)

·         NIVRE (register-experts)

·         NIS (letselschade-experts)

·         GAV (medisch adviseurs)

·         NVvA (arbeidsdeskundigen)

Toehoorders bij het Platformoverleg zijn:

·        Ministerie van Veiligheid & Justitie

·        LSA (letselschadeadvocaten)

Heeft u een account? Vergeet dan niet om in te loggen Inloggen

Website by Webroots

Website by Webroots

hey